Forum Smart'ny Dom

Zapytanie przez HTTP API zawiesza urządzenie  

  RSS
Lord_Oktan
(@lord_oktan)
Młodzik

Cześć,

To moja pierwsza styczność z AFE Frimware. Mam urządzenie bez czujników i z procesorem 8285 (dioda nie jest w okienku, ale świeci przez obudwę) i wgrałem angielską wersję softu 2.0.2 T0 dedykowaną Sonoff Basic. Następnie w oknie przeglądarki skonfigurowałem całość wg. instrukcji. Do tego momentu wszystko działa poprawnie, panel administracyjny widać, zmiany zapisuje, urządzenie restartuje. Jednak:

  1. dioda led (mimo ustawienia) nie odzwierciedla statusu przekaźnika (cały czas mruga na zielono)
  2. przyciskiem nie jestem w stanie (mimo ustawienia) zmienić statusu przekaźnika
  3. największym problemem jest zawieszenie się urządzenia po próbie dostępu przez API po HTTP. Wywołanie różnych komend zawsze skutkuje utratą połączenia z urządzenie. Przestaje ono odpowiadać.

Co poradzić?

Cytuj
Dodane : 14/08/2019 8:35 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

 a z jaką częśtotliwością miga ta dioda? Generalnie nie powinna migać: miga gdy:

- łączy się do WiFi lub jest w trybie konfiguracji

Konfiguracja całości co oznacza w Twoim przypadku? Co konfigurowałeś.

pzdr.a

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/08/2019 8:43 pm
Lord_Oktan
(@lord_oktan)
Młodzik

Mruga ok 2 razy na sekundę. Konfiguracja całości tzn. po połączeniu się z urządzeniem wprowadzam dane do połączenia z siecią WiFi. Urządzenie się restartuje i łączę się znim ponownie już w mojej sieci WiFi. Ustawiam w nim nazwę przekaźnika i klikam "Zapisz" i "Zakończ konfigurację". 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/08/2019 9:57 pm
Lord_Oktan
(@lord_oktan)
Młodzik

Dobra - wszystko jasne. Błąd w oprogramowaniu jest taki, że będąc w panelu konfiguracyjnym (w trybie konfiguracji ta dioda tak mruga) każde zapytanie do API po HTTP zawiesza system. Błąd z mojej strony był taki, że "Zakończ konfigurację" restartuje urządzenie i pokazuje planszę do "logowania" do panelu administracyjnego z przyciskami "Tryb normalny" lub "Tryb Hotspot". Ja ten przycisk "Tryb normalny" rozumiałem jako normalne funkcjonowanie urządzenia, a nie normalne logowanie do panelu konfiguracyjnego, w związku z czym zawsze go klikałem. 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/08/2019 10:03 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Ok, czyli wszystko śmiga dobrze

pzdr.a

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/08/2019 11:18 pm
Lord_Oktan
(@lord_oktan)
Młodzik

Tak - dzięki za szybką odpowiedź

OdpowiedzCytuj
Dodane : 15/08/2019 12:17 am
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj