Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AFE Firmware T0 Wersja beta AFE - encje niedostępne po restarcie HA

Strona 1 / 2
bartolomeo
(@bartolomeo)
Brygadzista Donator 2K22

Zdążyłem pochwalić automatyczną integrację, jednak mam z nią pewien problem, mianowicie po każdym restarcie Homeassistanta encje urządzenia stają się niedostępne. Za każdym razem. Samoistnie nie wracają (przynajmniej w okresie 30 minut). Dopiero jak zaloguję się do AFE, wejdę w tryb konfiguracyjny i z niego wyjdę (czyli wywołam tym sposobem restart urządzenia), to encje powracają. Czy jeszcze coś gdzieś należy zaznaczyć, poprawić, czy uznać za bug softu lub integracji MQTT?

image
image
Cytuj
Autor tematu Dodane : 16/01/2022 8:31 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@bartolomeo soft raczej nie bo korzystam z tej samej integracji HA do domoticz i nic takiego się nie dzieje po restarcie serwera wszystko działa jak przedtem.

Jak masz konfig brokera i integracji HA w AFE ? Może fotki 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 16/01/2022 8:50 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Brygadzista Donator 2K22

@isom Jasne, proszę. Próbowałem kilku różnych opcji zanim napisałem posta. Na ten moment mam tak:

image
image
OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 16/01/2022 10:08 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@bartolomeo ja w testowej wersji mam tak samo integrację HA , Broker i przykładowy przekaźnik tak

2
3

 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 16/01/2022 10:24 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Brygadzista Donator 2K22

Co chwilę coś konfigurowałem w yaml i jedynym sposobem na uwzględnienie zmian jest restart... Radziłem sobie komendą: 

 http://IP-Urządzenia/?command=reboot 

więc po 2 sekundach miałem z powrotem encje aktywne...

 

ALE... @isom nasze konfiguracje różniły się zaznaczonymi opcjami w sekcji "Zapamiętywanie wiadomości w MQTT Broker" (wcześniej sugerowałem się screenami od Adriana, gdzie były odznaczone i tego nie zmieniałem do tej pory)...

Zrobiłem właśnie 3x test i wychodzi mi na to, że ptaszek przy "pamiętaj LWT" rozwiązuje temat. 🙂

 

 

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 16/01/2022 10:51 pm
isom polubień
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Tak, 2 opcje na to, albo

  • Pamiętaj LWT albo
  • usuń temat LWT

jak usuniesz temat LWT to w HA urządzenie jest zawsze dostępne, obojętnie czy jest  podłączone czy nie. Lepsza jest opcja pierwsza. Bo urządzenie w HA jest dostępne, tylko gdy rzeczywiście jest dostepne. 

W Domoticz nie zauważyłem, żeby dostępność urządzenia była już zaimplementowana

pozdrawiam

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 16/01/2022 11:45 pm
isom polubień
bartolomeo
(@bartolomeo)
Brygadzista Donator 2K22

@adrian, mam kolejny issue. Już nie zakładam nowego wątku... Mianowicie jak uruchomię np. 3 z czterech dostępnych w sonoffie przekaźników "na raz" (np. poprzez uruchomienie grupy encji, automatyzację itp.), to jedna z nich zazwyczaj nie zareaguje w ogóle... Trzy osobno (np. kiedy w automatyzacji zrobię delay 10 milisekud między switchami) działają OK. Wygląda to tak jakby moduł nie był w stanie przetworzyć nadmiaru informacji na raz.

Zmieniałem już QoS na różne poziomy, skróciłem tematy MQTT, zmieniłem hasło użytkownika na krótsze... Bez pozytywnego efektu...

Jak nie masz na to pomysłu, to chyba się poddam i idę jutro na dwór z lutownicą i programatorem wgrywać tam coś innego... 😕

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 17/01/2022 10:30 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@bartolomeo Hey, też takie coś dzisiaj zauważyłem przy "grupowym" uruchamianiu wielu przekaźników w ramach jednego urządzenia. Musze to rozwiązać. Planuje w weekend. W tygodniu nie dam radę.

https://github.com/tschaban/AFE-Firmware/milestone/102

Pzdr.a

OdpowiedzCytuj
Dodane : 17/01/2022 10:35 pm
bartolomeo polubień
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Tutaj jest do pobrania wersja AFE T0 3.3.1.RC1, w której wydaje mi się rozwiązuje ten problem z masowym włączaniem przekaźników

@bartolomeo @laren0 moglibyście zobaczyć w Waszych instalacjach?

@steel_rat zrobiłem parę zmian, zabezpieczeń, ale u Ciebie to szukam problemu w ciemno. W jednym Sonoff zainstalowałem wersję 3.1 zaktualizowałem do 3.3.1.RC1 - chodzi i obserwuje. Jakbyś miał jedno urządzenie, które nie jest uciążliwe, jeśli pykałoby to zainstaluj i daj znać. Dzięki.

Pozdrawiam, adrian

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 21/01/2022 10:45 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Bez zmian..

OdpowiedzCytuj
Dodane : 21/01/2022 11:03 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@steel_rat czyli zainstalowałeś i od razu się resetuje, czy co jakiś czas, cały czas, nie uruchamia się w ogóle, bo nie widzę niestety.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 21/01/2022 11:15 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Pierwszy restart był dosyć szybko. Teraz od mojego poprzedniego postu nic się nie zdarzyło,

OdpowiedzCytuj
Dodane : 21/01/2022 11:22 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Teraz o 23:32 licznik podskoczył +1.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 21/01/2022 11:33 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Brygadzista Donator 2K22

 moglibyście zobaczyć w Waszych instalacjach? 

Hej, działa teraz bez błędu. Zauważam tylko, że nie jest to ten sam ułamek sekundy, ale też głowy nie dam, że tak nie było wcześniej (wydaje mi się, że to już sprzętowo tak działało wcześniej). Dziękuję!

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 22/01/2022 4:56 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@bartolomeo dzięki, że potwierdzasz - może nie być takie szybkie. HA wysyła np. 4 komendy, urządzenie odbiera 4 i po kolei je przetwarza. 

W tej poprzedniej, gdzie to nie działało dobrze mogło być szybciej, bo AFE gubiło niektóre wysyłane komendy - w sensie nie nadążało ich wszystkich przetworzyć.

Spróbuje, jakoś to może zoptymalizować, ale najważniejsze, że chodzi. 

pozdrawiam

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/01/2022 5:17 pm
bartolomeo polubień
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@adrian czy u Ciebie w tej wersji dla domoticz coś działa nie tak ? Wgrałem do dwóch sonoff , wyjscie z jednego podłączone do shelly1 i ustawione powiadomienie gdy shelly dostanie fazę na SW i od dwóch dni cisza 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/01/2022 5:58 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom nie mam żadnych problemów.

Ta konstrukcja Sonoff-Shelly i ta cisza to coś mówi - bo nie jestem pewien, czy cisza to dobrze, czy źle.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/01/2022 6:02 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@adrian cisza to znaczy nic nie klepie , sonoff gdyby klepnął to podałby fazę na wejście shelly , które by włączyło swój przekaźnik a ja bym dostał powiadomienie , takich sonoff do jednego shelly można podłączyć ile dusza zapragnie jeśli są zasilone z tej samej fazy . To taka konstrukcja testowa :))

Dodam tylko, że soft wgrywany na czysto

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/01/2022 6:46 pm
adrian polubień
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

kombinuje co tam może być problemem u @steel_rat bo wygląda jakby urządzenie wieszało i resetowało się

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/01/2022 6:49 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Może config dwóch sieci Wifi i np dhcp , jutro zmienię konfig na dhcp i dodam drugą sieć 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/01/2022 6:59 pm
adrian polubień
Strona 1 / 2
Udostępnij: