Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Uwaga: Muszę przeprowadzić modernizację oprogramowania na serwerze, a w czarnym scenariuszu oznacza przeinstalowanie całego serwera na co muszę się przygotować.

Planuję to zrobić w ten weekend (25-26 Wrzesień). Prace będa wyglądały tak, że

- musze przygotować drugi zapasowy serwer i przenieść na niego strony: Smart'ny Dom, Forum, AFE

- przeprowadzić modernizację, która zajmie kilka godzin

- przenieść ponownie strony na modernizowany serwer

W tym czasie mogą występować braki w dostępie do strony lub mogą występować problemy z działaniem strony (wydajność, błędy) itp za co z góry przepraszam

Pozdrawiam, Admin

[Rozwiązany] AFE 1.0.1 T0 - Samoistne przechodzenie w stan "ON"

Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

Kilka dni temu po raz pierwszy wrzuciłem firmware AFE (wcześniej nie korzystałem z sonoff).

Odkąd podłączyłem Sonoffa do oświetlenia rejestruję kilka razy dziennie samoistne włączenie się oświetlenia.

Czym to może być spowodowane?

Mam ustawione przywracanie poprzedniego stanu przy zaniku zasilania. Podpięty jest przycisk dzwonkowy na 4-5 pinie i ustawiony na 50ms (dzisiaj zmieniłem na 100ms i będę obserwował czy to coś pomoże)

Czy jest możliwość jakiegoś logowania co wywołało włączenie sonoffa (HTTP/MQTT/ fizyczny przycisk)?

pozdrawiam

Marek

Autor tematu Dodane : 10/02/2018 11:58 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Korzystasz z MQTT?

Masz dobrze stabilnie podpięte te kable od przycisku dzwnkowego do sonoffa 

masz sytuacje ze z off włącza ci się na on samoistnie ? Czy jakiś inny efekt. 

Dodane : 10/02/2018 2:20 pm
Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

Korzystam jedynie z HTTP-api i zewnętrznego przycisku. Jak na razie zaobserwowałem samoistne przechodzenie off->on.

Zostawię teraz na kilkanaście godzin na ON i zobaczymy czy przejdzie w OFF.

Potestuję też z osobno wyłączonym api (mam zainstalowany programik https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.rmy.android.http_shortcuts i może to on w tle wysyła jakieś pakiety)  i osobno wyłączonym przyciskiem (wykluczenie kabelków, które raczej powinny być stabilnie podpięte).

Dam znać jak coś wyśledzę...

 

Autor tematu Dodane : 10/02/2018 5:22 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

hm...  dziwne. Potestuj właśnie bez włączonego API HTTP czy będą takie same efekty.

MQTT API wyłącz (jeśli nie używasz) 

Dodane : 10/02/2018 6:09 pm
Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

Po 2 dniach testów stwierdzam:

- Sonoff samoistnie przechodzi (raz na kilka h) z OFF na ON (nigdy odwrotnie)

- Wyłączenie MQTT (z którego nie korzystam) nic nie zmieniło

- Zmiana adresu IP (podejrzewałem że może gdzieś na którymś z moich urządzeń został jakiś "ślad" i coś wysyła requesty http) nie przyniosła żadnego rezultatu.

- Wyłączenie API http POMOGŁO!

Jakiś pomysł jak zmusić przekaźnik do prawidłowego działania z włączonym api http?

 

pozdrawiam

 

Marek

 

Autor tematu Dodane : 12/02/2018 9:58 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a jak w tej aplikacji co sterujesz sonoff'em (na androidzie) odłączysz tego sonoff'a to masz ten sam efekt?

ja mam ponad 10 sonoff'ów z włączonym http api i nie mam takiego efektu. 

zastanawiam się, czy ta aplikacja nie wysyła czegoś? 

Dodane : 12/02/2018 10:38 pm
Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

Aplikację mogę wykluczyć z podejrzeń, ponieważ mam w niej ustawione requesty tylko na jedno IP.

W routerze zmieniłem IP tak żeby:

- wadliwy sonoff dostał zupełnie nowe, nigdy wcześniej niewykorzystywane IP

- IP "wadliwego" sonoffa przydzieliłem Gniazdku Sonoff S20 (firmware AFE).

 

 

Efekt taki, że teraz z poziomu aplikacji steruje gniazdkiem. Wyłączone gniazdko nie generuje fałszywych zmian stanu, natomiast "wadliwy" sonoff z nowym IP dalej samoistnie się załącza jeśli jest włączone api http.

 

 

PS

czy to normalne że w trybie konfiguracji Sonoff ma stan "ON"?

 

 

 

 

Autor tematu Dodane : 12/02/2018 10:45 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

w trybie konfiguracji powinien być off.

wgram do jednego sonoff u siebie w domu T0 i będę obserwował - może przy jakiś zmianach ostatnich wdarł się jakiś babol - w tym S20 masz T0  też?

Dodane : 14/02/2018 8:04 pm
Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

Tak w s20 też mam t0, jednak po wyłączeniu http też się samoistnie włączał. Teraz wyłączyłem zewnętrzny przycisk i na razie spokój (przy włączonym http). Potestuje jeszcze jakiś czas na tym ustawieniu, możliwe że tak jak sugerowałeś to wina kabelków (sonoff jest w miejscu trudno dostępnym może coś się poluzowalo przy montażu) 

Autor tematu Dodane : 14/02/2018 8:17 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a jaki masz zewnętrzny przycisk - taki tradycyjny dwu-stanowy? dzwonkowy?

możesz podesłać screeny jak wygląda konfiguracja przekaźnika i tego przycisku?

Dodane : 14/02/2018 8:20 pm
Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

Przycisk dzwonkowy - monostabilny.

 

Konfig w załączniku.

 

 

2
Autor tematu Dodane : 14/02/2018 8:26 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

jeśli będzie chodziło Ci bez włączonego tego zewn. przycisku to może spróbuj jeszcze później z włączonym, ale ustaw większą czułość - ustaw może 1000, tak na próbę i obserwuj - to będzie powodować delikatne opóźnienie, przy włączaniu.

 

Dodane : 14/02/2018 8:30 pm
Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

ok, tak też zrobię - dam znać za kilka dni.

Autor tematu Dodane : 14/02/2018 8:33 pm
Maro
 Maro
(@maro)
Stażysta

Obiecałem że dam znać:

Kilka dni pochodziło bezproblemowo na 1000ms, zmniejszyłem na 500ms - też ok, teraz o 2 dni działa stabilnie na 250ms. (przy 100ms wcześniej zaliczało samostarty)

Autor tematu Dodane : 21/02/2018 7:21 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

ok, to wygląda, że może masz tam jakieś "mikro" drgania, zwierania się styków, może styki są za blisko siebie?

dzięki za info

Dodane : 21/02/2018 7:23 pm
Udostępnij: